parallax background

Drupal, Joomla, WordPress. Ποιο είναι το καλύτερο CMS;

Στατική Ιστοσελίδα vs CMS
April 8, 2018
 
Τα Drupal, Joomla, Wordpress είναι τα πιο βραβευμένα και δημοφιλή συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (ή αλλιώς CMS, Content Management System), τα οποία μας επιτρέπουν να κατασκευάσουμε ιστοσελίδες και online εφαρμογές.

Τα πλεονεκτήματα τους έναντι των παλαιών τρόπων κατασκευής ιστοσελίδων (Html, DreamWeaver, Frontpage κτλ) ποικίλουν, και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος των υψηλών τους προτιμήσεων. Ποιά είναι αυτά όμως;

 • Είναι δωρεάν.
 • Αναβαθμίζονται και ενημερώνονται συνεχώς.
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα ακόμα και χωρίς γνώσεις προγραμματισμού, (φυσικά όχι στον ίδιο βαθμό με έναν προγραμματιστή).
 • Μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε εντός ολίγων λεπτών.
 • Είναι φιλικά στις μηχανές αναζήτησης, κυρίως στη Google.
 • Το design εφαρμόζεται αυτόματα όταν προσθέτουμε νέες σελίδες με τη χρήση themes/templates.
 • Προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες με τη χρήση έτοιμων modules και plug-ins.
 • Και το κυριότερο, είναι open source. Δηλαδή μπορούμε να επέμβουμε οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε στον κώδικα τους ή να εισάγουμε σελίδες με δικό μας κώδικα, χωρίς απαραίτητα να περιοριζόμαστε σε έτοιμα modules και plug-ins.

Με λίγα λόγια τα CMS μας δίνουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε δωρεάν ιστοσελίδες με υψηλές ταχύτητες, χαμηλό κόστος και απεριόριστες δυνατότητες, που μπορούν να πουληθούν έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ.

 

Ποιό είναι όμως το καλύτερο;

Οι απόψεις στο ερώτημα αυτό διίστανται και η αλήθεια είναι πως κανένα δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως «το καλύτερο». Αν και έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, διαφέρουν σε αρκετούς τομείς.

Αυτό που κάνει αρκετούς να χαρακτηρίζουν το κάθε ένα από τα παραπάνω CMS ώς «το καλύτερο», είναι η χρήση για την οποία το προορίζουν.

Ας περάσουμε λίγο να δούμε τα χαρακτηριστικά του κάθε CMS ξεχωριστά και θα καταλάβετε τι εννοώ.

 

 

Wordpress:

Το Wordpress αποτελεί το πιο δημοφιλή στύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Αρχικά ξεκίνησε αποκλειστικά ως φόρμα blogging αλλά στη συνέχεια εξελήχθηκε σημαντικά λόγω της μεγάλης ζήτησης του. Σήμερα, πάνω από 60 εκατομμύρια ιστοσελίδες χρησιμοποιούν Wordpress, αφού προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε blogs σελίδες και μικρά e-shops.

Συγκεκριμένα προσφέρει:

 • Εύκολη εγκατάσταση και εύκολο χειρισμό. Για την ακρίβεια πολλές εταιρείες web hosting δίνουν τη δυνατότητα της αυτόματης εγκατάστασης wordpress με το πάτημα ενός κουμπιού. Μόλις λίγα δευτερόλεπτα είναι αρκετά και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.
 • Προσαρμόζεται εύκολα σε όλες τις απαιτήσεις. Λόγω της υψηλής του ζήτησης προσφέρει τον μεγαλύτερο αριθμό plug-ins (περισσότερα από 38.000), και έτοιμα themes για να φτιάξετε την ιστοσελίδας σας όπως εσείς θέλετε. Ωστόσο, πολλά plug-ins και themes είναι premium και δεν παρέχονται δωρεάν. Αυτό εξαρτάται από τις δυνατότητες που προσφέρουν και από τις εταιρείες από τις οποίες παρέχονται. Το κόστος τους όμως παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό.
 • SEO (Search Engine Optimization).Τα τελευταία χρόνια το wordpress έχει αναπτύξει σημαντικά τον κώδικα του κάνοντας τον ακόμα πιο φιλικό στις μηχανές αναζήτησης, βοηθώντας έτσι τους χρήστες του στον τομέα του SEO.
 • Community Support. Όπως κάθε CMS, έτσι και το wordpress έχει τη δική του κοινότητα στην οποία ο κάθε χρήστης μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του, να βαθμολογήσει τα plug-ins και themes καθώς και να επιλύσει τυχόν τεχνικά προβλήματα μέσα από την ανταλλαγή απόψεων με άλλους χρήστες.

 

Joomla:

Το Joomla είναι ένα δυναμικό CMS το οποίο μπορεί να τρέξει σε όλους τους server χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν και ο χειρισμός του είναι λίγο πολυπλοκότερος σε σχέση με το wordpress προσφέρει ακριβώς τα ίδια πλεονεκτήματα, προσθέτοντας λίγα ακόμη:

 • Social Networking ή αλλιώς κοινωνικά δίκτυα. Ίσως είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Joomla έναντι των υπόλοιπων CMS, καθώς η δημιουργία κοινωνικού δικτύου εντός μιας ιστοσελίδας αποτελεί μεγάλο επίτευγμα.
 • E-commerce. Αν και τα υπόλοιπα CMS προσφέρουν τη δυνατότητα κατασκευής online καταστημάτων το Joomla το κερδίζει σε αυτό τον τομέα κάνοντας τα online καταστήματα πιο εύκολα και γρήγορα.
 • Χαμηλό επίπεδο δυσκολίας και υψηλότερες δυνατότητες. όντας λίγο πολυπλοκότερο σε σχέση με το wordpress μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από κάποιον αρχάριο εως ένα βαθμό. Παρόλα αυτά προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στους γνώστες του αντικειμένου και μεγάλο βαθμό ευελιξίας σε θέματα plug-ins,modules αλλά και παρέμβασης στον κώδικα, ώστε να προσαρμοστεί σε όλες τις ανάγκες. Χαρακτηρηστικό παράδειγμα τα διάφορα αυτοματοποιημένα συστήματα όπως: online ραντεβού και κρατήσεις, αυτόματη σύνταξη άρθρών από διάφορες άλλες πηγές κτλ.

 

 
Drupal:

Το Drupal αποτελεί ένα πλήρως open source σύστημα διαχείρισης περιεχομένου και για αυτό είναι ιδιαίτερα αγαπητό από τους προγραμματιστές. Προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα των παραπάνω CMS και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε σκοπό (blog, online καταστήματα, ιστοσελίδες, εφαρμογές κτλ). Πολλές «μεγάλες» ιστοσελίδες χρησιμοποιούν drupal αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Τέτοια παραδείγματα είναι: η IMDB, η ιστοσελίδα της κυβέρνησης στην Αυστραλία, η ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, η ιστοσελίδα του BBC Store, η ιστοσελίδα του NBA Hellas, η ιστοσελίδα της Webster, η ιστοσελίδα των γιατρών χωρίς σύνορα, η ιστολίδα του Harvard και χιλιάδες ακόμα. Γιατί όμως όλες οι «μεγάλες» ιστοσελίδες προτιμούν drupal αντί για wrodpress ή joomla;

Το drupal πέρα από τον πλήρως ανοιχτό του κώδικα, προσφέρει απίστευτη ταχύτητα ιστοσελίδων, (μάλιστα αρκετοί λένε πως μια ιστοσελίδα δε μπορεί να «τρέξει» γρηγορότερα), τεράστιες δυνατότητες και ευελιξία, καθώς και καλύτερη οργανωτική δομή.

Με λίγα λόγια το drupal μπορεί να υποστηρίξει τεράστιες βάσεις δεδομένων και να τις κάνει πολύ εύκολες στο χειρισμό τους. Πώς γίνεται αυτό; Με τη χρήση των γνωστών σε όλους μας tags.

Κάθε CMS μπορεί να διαχωρίζει το περιεχόμενο του βάση κάποιον κατηγοριών οι οποίες δημιουργούνται από τον χρήστη. Στο drupal πέρα από τη δυνατότητα χρήσης των κατηγοριών δίνεται και η δυνατότητα χρήσης των tags. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι το IMDB.

Μπαίνοντας στη περιγραφή μιας ταινίας παρατηρούμε ότι δίπλα από τον τίτλο της αναγράφεται η χρονολογία της ενώ από κάτω τα είδη στα οποία ανήκει. Άρα η χρονολογία αποτελεί την κατηγορία της ταινίας ενώ τα είδη στα οποία ανήκει (δράση, κωμωδία, περιπέτεια κτλ) αποτελούν τα λεγόμενα tags.

Ο διαχειριστής του IMDB μπορεί να εφαρμόσει τεράστιες αλλαγές σε συγκεκριμένες ομάδες δεδομένων της σελίδας με τη χρήση των tags. Π.χ. μπορεί να εξαφανίσει την εικόνα που βρίσκεται στην περιγραφή των ταινιών που ανήκουν στα είδη κωμωδίας και δράσης και στη κατηγορία του 2016.

Στα wordpress και joomla κάτι τέτοιο δε θα ήταν εφικτό καθώς θα είχαμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη ρύθμιση όλων των ταινιών που ανήκουν στην κατηγορία του 2016, και όχι της συγκεκριμένης υποκατηγορίας. Για να πετυχαίναμε κάτι τέτοιο σε αυτά τα δύο CMS θα έπρεπε να είχαμε χιλιάδες κατηγορίες πράγμα που θα καθιστούσε αδύνατη τη διαχείριση τόσο μεγάλου όγκου δεδομένων.

*Προσοχή όμως! Ακόμα και στο drupal χρειάζονται αρκετοί  μήνες σχεδιασμού προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη διαχείριση μιας τεράστιας βάσης δεδομένων.

Επιπλέον, το drupal έχει άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Παρέχει το Dev Desktop της Acquia με το οποίο μπορούμε να εφαρμόζουμε αλλαγές στη σελίδα μας τοπικά στον υπολογιστή μας χωρίς καθυστερήσεις για φόρτωση σελίδων και χωρίς να θέσουμε την ιστοσελίδα μας «υπό κατασκευή». Στη συνέχεια όταν είμαστε έτοιμοι, με ένα απλό πάτημα κουμπιού τα νέα δεδομένα ανεβαίνουν  αυτόματα στη σελίδα μας.

 

Συμπέρασμα, δεν υπάρχει «καλύτερο CMS», αλλά CMS που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του καθενός μας. Για απλή χρήση και δημιουργία blog χρησιμοποιούμε wordpress, για μια πιο απαιτητική ιστοσελίδα χρησιμοποιούμε joomla, ενώ για «μεγάλες» ιστοσελίδες και τεράστιες βάσεις δεδομένων χρησιμοποιούμε drupal.